“П’яні вбивства” на дорогах України: масштаби лиха у цифрах

Кожні дві години на українських дорогах у ДТП гине одна людина. Поліція констатує: п’яні водії – одна з основних причин дорожніх аварій.

2017 рік – поліцейські впіймали понад 114 тисяч шоферів, що сіли за кермо напідпитку. У 2015 році таких було 93 тисячі. Наголосимо, це лише ті, кого затримала поліція. Невтішна статистика: щомісяця українськими дорогами їздять щонайменше 7 тисяч п’яних водіїв.

Чи допоможуть високі штрафи? Навіть після збільшення українські штрафні суми залишаться одними з найменших у світі. Наприклад, у Великобританії нетверезого шофера штрафують на 7 тисяч євро. В Іспанії та Фінляндії йому загрожує чотири роки в’язниці. А в Японії діє абсолютний “сухий закон” – карають не лише п’яних водіїв, а й пасажирів, які ризикнули сісти з ними в авто. Найсуворіший Китай – тут за “п’яне” кермування можуть засудити навіть до смертної кари.

Покарання за водіння напідпитку у світі

Чи можна швидко вивести алкоголь з організму? Ні! Жодні народні засоби і медикаменти не можуть швидко очистити ваш організм від алкоголю і істотно знизити проміле в крові.

Наркологи стверджують: якщо ви випили півлітра пива – повністю цей алкоголь виведеться з організму за дві-дві з половиною години. Щоб нейтралізувати дію півлітра неміцного вина, організму середньостатистичної людини потрібно сім-вісім годин. А 100 грамів горілки діє понад 5 годин.

Висновок один – не сідати за кермо напідпитку. Лише це врятує і ваше, і чужі життя.

Більше дивіться у програмі “NOTA BENE”: