Категорії: NOTA BENEНовини

Новобуди: як не стати ошуканим покупцем

2019 рік. У Львові – безпрецедентний випадок. Міська рада власними силами демонтує семиповерховий будинок, зведений із численними порушеннями. Це перший і наразі єдиний випадок в Україні. Проте очевидно: їх мало би бути значно більше, адже Україна переживає черговий будівельний бум, автоматично збільшується і кількість будівельних афер.

Та не такий страшний будівельний бум, як кількість незаконного, а отже, і неякісного житла. У Київській області є цілі квартали багатоповерхівок, де не має централізованої каналізації, лише вигрібна яма. У це важко повірити, але люди у 21 столітті придбали житло із середньовічними комунальними благами. Та навіть це не найгірший варіант. Українці досі стають жертвами нових еліта-центрів, вкладаючи кошти в житло, якого нема і не буде.

Чому так? Відповідь очевидна. Український покупець вірить рекламі, спокушається на так звану вигідну ціну і зовсім не цікавиться пакетом документів на житло, які не так вже й важко перевірити. Сьогодні година часу в інтернеті – і ви можете себе убезпечити від будівельної афери.

Як убезпечити себе від будівельної афери

Знайдіть всю можливу інформацію про забудовника та землю під будівництво.

Отож, якщо ви вирішили придбати первинне житло, розпочніть із пошуку інформації про новобудову та репутацію  забудовника в місцевих медіа. Зверніть увагу, чи не причетна компанія забудовника до будівельних афер.

В інтернеті  у вільному доступі є інтерактивні карти незаконних забудов із назвами комплексів, забудовників та їхніх бенефіціарів, адресою та короткою інформацією про порушення. Тут є інформація не лише про незаконні і законні, а й про «ризикові» новобуди.

Користуйтеся інтерактивними картами забудов і Публічною кадастровою картою.

На зустрічі із забудовником насамперед вимагайте затверджену проектну документацію на землю, містобудівні умови та обмеження від виконавчого комітету органів місцевого самоврядування, експертний звіт, дозвіл на будівельні роботи від Інспекції держархбудконтролю.

Частину із перелічених документів можна знайти онлайн. Наприклад, на безкоштовному реєстрі Публічна кадастрова карта є інформація, на підставі яких документів забудовник користується земельною ділянкою, її цільове призначення.

Підписуйте договір із забудовником лише після консультації з юристом.

Онлайн можна також перевірити  статус юридичної особи, яка продає: чи не перебуває ця компанія в стані припинення діяльності або ж банкрутства. Коли ж ви наважилися підписати договір із фірмою-забудовником, то як мінімум перечитайте його і бажано у присутності юриста, якому довіряєте.

Пам’ятайте, українці стають жертвами будівельних афер через власну довіру та лінь перевірити інформацію. Будьте грамотними та пильними!

url=https://youtu.be/HgK43jz50eo

Головне фото: Роман Балук

Дата оновлення 01/06/2020 14:41

Поділитись

Найсвіжіші новини

  • АКТУАЛЬНО
  • Аналітика
  • Новини

Закон 5655 як ідеальний злочин: пояснення на досвіді Туреччини

Досвід Туреччини засвідчує: нехтування вимогами безпеки та загравання влади з будівельним бізнесом призводить до катастрофічних наслідків. Україні, на яку чекає…

23/02/2023 11:09
  • Новини

Львів турбується про переселенців – і у форматі екскурсій також

Як вдається українцям, які тікають від війни, повернути впевненість і бажання жити далі Щоденно до Львова приїздить кілька тисяч біженців.…

13/04/2022 16:38
  • Аналітика
  • Новини

Київ: бліцкриг провалився

Російським окупантам не вдалося захопити столицю України ні за чотири години, ні за три дні. Як і пройтися парадом Хрещатиком,…

09/04/2022 12:54
  • Аналітика
  • Новини

Львів: відпочинемо після перемоги

Як місто за лічені дні перетворилося на гуманітарний хаб України Замість безтурботних туристів – сотні тисяч біженців. На місці відомого…

30/03/2022 12:54
  • Аналітика
  • Новини

Сильне місто – поразка для ворога

Українські згуртовані міста сьогодні показують приклад довіри – людей до влади і влади до людей. Про військову стратегію. Коротко. Щоб…

28/03/2022 11:58
  • Аналітика

Херсон – розрив шаблону для росіян

Замість очікуваних окупантами квітів – український гімн та екстрене голосування за територіальну цілісність України. Херсон… 28 днів війни. Із них…

24/03/2022 13:04