Про нас

ІДЕЯ ПРОСВІТИ СЬОГОДНІ

“Світ не стоїть на місці — і те, що було добре для наших дідів –
із теперішнім духом часу ніяк не годиться…” –
писала львівська газета на початку 20 століття.

Як тоді, так і сьогодні відчуваємо ці виклики.

Отож, що було тоді?
З одного боку — революційні наукові відкриття, нові технології, розвиток транспорту і мобільність, швидка урбанізація, доступність освіти та поширення грамотності, фемінізм. З іншого — відсталість більшості українців: неписьменність, неефективне господарство, неконкурентоздатність продукції, відсутні навики гігієни і проблеми зі здоров’ям, шкідливі звички і забобони.

Якою була відповідь? Товариство “Просвіта”.

“Просвіта” сьогодні асоціюється передовсім з вихованням національно-патріотичних почуттів і утвердженням мови, але крім цього — це був найбільший в нашій історії модернізаційний проект, котрий розвивав особу, піднімав її гідність, робив конкурентним українське суспільство. І не зважаючи на те, що українські землі перебували у складі різних держав, ця діяльність поширюється по всій країні.

Що маємо сьогодні?

З одного боку — четверта промислова революція, розвиток ІТ та штучного інтелекту, ґлобальний обмін даними і технологіями, ґлобальний ринок, горизонтальні зв’язки і мережі, відкритість інституцій. З іншого — патерналізм, що ним хворіє більшість українців, радянські практики у свідомості громадян і тоталітарні практики влади (не зважаючи на риторику “декомунізації”), закритість, незнання іноземних мов, перебування в обмеженому українському (і російському) інформаційному та культурному полі.

4
ФОРУМИ
1500
УЧАСНИКІВ
7
ПРОСВІТНИЦЬКИХ ПРОЕКТІВ У ЗМІ
10
АНАЛІТИЧНИХ ПРОГРАМ

Якою повинна бути відповідь сьогодні?

Мабуть, очевидними є прямі аналогії.

1. Вчитися читати і писати тоді — це IT грамотність сьогодні.

2. Базова гігієна тіла тоді — це інформаційна гігієна та медійна грамотність сьогодні.

3. Планування домашнього господарства — сучасна урбаністика, сталий розвиток міста.

4. Ефективність використання землі — екологічне мислення, збереження природніх ресурсів.

5. Кооперація, навчання і підтримка нових підприємств — програми для малого і середнього бізнесу, орієнтація на ґлобальні ринки.

6. Організація “Читальні” чи “Рідної школи” — відкриті платформи онлайн-освіти початкового та університетського рівня.

7. Аматорські театри, хори — розвиток креативних індустрій, культурні практики у розвитку громади.

Багато тем, таких як боротьба зі шкідливими звичками і здоровий спосіб життя, ґендерна рівність та гідність жінки, найновіші методи освіти, книговидання українською мовою, а також українська музика, кіно, є незмінно актуальними. Тобто, сьогодні все ще потрібно говорити і робити те саме, що й 100 років тому.

Але все ж, є важлива відмінність.

Діяльність “Просвіти” у 19 і в першій третині 20 ст. відбувалася в умовах, коли українці не мали власної держави. Сьогоді держава є, тому додаються нові завдання: розробка державної політики в усіх галузях, кращих практик урядування, законодавчих ініціатив. (Саме цим дуже швидко зайнялися просвітяни у 1917—1918 р., але тоді ця нагода тривала недовго).

Отже, які завдання ІНСТИТУТУ ПРОСВІТИ?

Перше. Дослідження та професійний аналіз реального стану справ в усіх галузях, достовірна та об’єктивна картина того, що відбувається.

Друге. Детальне вивчення успішних світових практик, розуміння специфіки контекстів та можливості імплементації на українському ґрунті.

Третє. Формування експертних середовищ, проведення фахових форумів, оцінка наявних та розробка нових програм, документів.

Четверте. Прогнозування викликів і траєкторій розвитку, стратегічне планування.

П’яте. Розвиток громади за допомогою освітніх і культурних проектів, створення і поширення доступних масових продуктів з використанням інформаційних технологій.

Останній напрямок, а саме розвиток свідомого та відповідального громадянського суспільства є найскладнішим, але разом з тим — найважливішим. Більше того, це і є найкраща запорука безпеки держави. Патріотизм влади, сильна армія, сучасне озброєння — це все важливо. Але, як показав 2014 рік, коли ми цього не мали, тільки здорове суспільство, самоорганізація і взаємодопомога змогли захистити Україну.

ІНСТИТУТ ПРОСВІТИ — нова організація, але майже всі завдання були сформовані ще в 19 ст. Цього року відзначаємо 150 років від дня, коли невелика група людей зібралася у Львові, щоб об’єднатися навколо спільної ідеї. Минуло півтора століття, а роботи все ще багато.

Поділитись