Категорії: Аналітика

Депозити для міст – як примножити бюджетні кошти

Мудре управління муніципальними фінансами означає не лише якісне планування та використання коштів на визначені цілі, а й використання потенціалу грошей.

Так склалось, що більшість людей сприймає гроші лише як засіб платежу. Не винятком є й люди, яких ви обрали управляти сплаченими вами податками. Насправді гроші виконують більше функцій, про які варто знати, аби використовувати їх потенціал. Це є міра вартості, засіб обігу, засіб нагромадження та засіб платежу. Вартість грошей, зокрема сплачених вами податків, змінюється. Вона не є сталою через інфляцію та інші явища.

Аби хоча б частково зберегти вартість грошей бюджету міста чи громади, органи місцевого самоврядування мають тимчасово вільні кошти розмістити на депозитах або купувати цінні папери.

У кожного з вас може виникнути логічне запитання: “Як можуть бути вільні кошти в бюджеті, коли їх завжди не вистачає?”

Ось вам приклад.

Бюджет наповнюється поступово, щомісяця, коли люди та підприємства сплачують податки. Аби побудувати дорогу в місті, потрібно, щоб, по-перше, надійшло достатньо податків. Звісно, для того, щоби було, за що її будувати. По-друге, немає сенсу будувати дорогу взимку чи на початку весни, коли йде сніг і волого. Це добрий час, аби здійснити підготовчі роботи, розробити тендерну документацію тощо.

Якщо громада вирішує побудувати дорогу в травні, то фактично до травня гроші, які заплановані на будівництво дороги, є тимчасово вільними. Ці кошти можуть лежати на рахунках, а можуть створити додаткові гроші. Орган місцевого самоврядування зможе ці тимчасово вільні кошти розмістити на депозитах у банках, а потім отримати за це відсотки та збудувати дитячий садочок або щось інше.

Коли органи місцевого самоврядування ухвалюють бюджети, то такі речі прораховуються та плануються заздалегідь. Відсотки від депозитів відносять до дохідної частини бюджету та на відповідні доходи планують видатки. Так робить весь світ і так роблять деякі українські міста, зокрема Львів, Чернівці, Одеса, Кривий Ріг та інші.

У 2018 році від відповідних операцій Львів отримав 57 мільйонів гривень, Чернівці – 30 мільйонів гривень, Кривий Ріг – 13 мільйонів гривень. Це кошти, які були спрямовані на реальні проекти в цих містах.

Планувати бюджет у такий спосіб не є новацією. Це є обов’язок органу місцевого самоврядування. Невикористання потенціалу грошей, аби зробити більше добрих справ для міста, є не меншим злочином, ніж розкрадання грошей з бюджету.

Звичайно, багато питань виникає щодо того, що не завжди місцева влада доброчесно ставиться до розміщення тимчасово вільних коштів на депозитах.

Дослідження свідчать: райони та села переважно зберігають тимчасово вільні гроші на депозитах, а міста обласного підпорядкування управляють такими коштами протягом року. Міста ж районного підпорядкування та селища міського типу не схильні розміщувати вільні бюджетні кошти на депозитних рахунках. Водночас Київ нехтує можливістю управляти тимчасово вільними коштами.

На останок.

Президент, прем’єр-міністр дуже багато говорять про реформу децентралізації. Але на прикладі одного випадку можна побачити, як красиві слова розходяться з діями.

23 січня на останньому засіданні уряд ухвалив рішення про заборону органам місцевого самоврядування розміщувати тимчасово вільні кошти на депозитних рахунках протягом 2019 року.

Таке рішення суперечить положенням Бюджетного кодексу України та Закону України “Про місцеве самоврядування”. Адже уряд не може втручатись у діяльність органів місцевого самоврядування й забороняти їм управляти своїми коштами. Кабмін має право лише визначати порядок розміщення таких коштів. Але не забороняти.

Президент України має конституційне право зупинити таке рішення уряду, але він цього за тиждень не зробив і не став на захист місцевого самоврядування.

Також рішенням Кабміну не визначено механізму врегулювання ситуації довкола вже розміщених коштів на депозитних рахунках, а також – як бути з містами та громадами, які вже затвердили свої бюджети та запланували, на що такі кошти спрямувати.

Запитаєте: “Чому?”

Точної відповіді на це запитання нема. Йдеться лише про компетентність і відповідність дій красивим словам про децентралізацію.

Дата оновлення 04/02/2019 14:00

Поділитись

Найсвіжіші новини

  • АКТУАЛЬНО
  • Аналітика
  • Новини

Закон 5655 як ідеальний злочин: пояснення на досвіді Туреччини

Досвід Туреччини засвідчує: нехтування вимогами безпеки та загравання влади з будівельним бізнесом призводить до катастрофічних наслідків. Україні, на яку чекає…

23/02/2023 11:09
  • Новини

Львів турбується про переселенців – і у форматі екскурсій також

Як вдається українцям, які тікають від війни, повернути впевненість і бажання жити далі Щоденно до Львова приїздить кілька тисяч біженців.…

13/04/2022 16:38
  • Аналітика
  • Новини

Київ: бліцкриг провалився

Російським окупантам не вдалося захопити столицю України ні за чотири години, ні за три дні. Як і пройтися парадом Хрещатиком,…

09/04/2022 12:54
  • Аналітика
  • Новини

Львів: відпочинемо після перемоги

Як місто за лічені дні перетворилося на гуманітарний хаб України Замість безтурботних туристів – сотні тисяч біженців. На місці відомого…

30/03/2022 12:54
  • Аналітика
  • Новини

Сильне місто – поразка для ворога

Українські згуртовані міста сьогодні показують приклад довіри – людей до влади і влади до людей. Про військову стратегію. Коротко. Щоб…

28/03/2022 11:58
  • Аналітика

Херсон – розрив шаблону для росіян

Замість очікуваних окупантами квітів – український гімн та екстрене голосування за територіальну цілісність України. Херсон… 28 днів війни. Із них…

24/03/2022 13:04